Trpezarijski stolovi

Trpezarijski stolovi
Porodicu su uvek okupljali i zbližavali nedeljni ručkovi. Spremanje gozbe se može podeliti na nekoliko zadataka, kao što su kupovina namirnica, spremanje hrane i postavljanje stola. Na taj način svaki član porodice može biti zadužen za određeni deo posla. Ova sitna zaduženja su uticala na naša učenja o povezanosti, odgovornosti i lepim navikama. Za stolom se večito pričaju dnevne dogodovštine, nedeljni problemi i planovi i donose važne porodične odluke. 


Trpezarijski sto kao srce praznika


Mnogi od nas vole da im dom bude idiličan za vreme praznika. Postavljamo ukrase, razne dekoracije i menjamo dotrajale. Svaki praznik se vezuje za određeno slavlje i gozbu. Trpezarijski sto predstavlja mesto gde se vidi naš uloženi trud u razne đakonije iz kojih izviru mirisi i ukusi koji stvaraju prazničnu atmosferu. Bilo da živimo sami, u bračnoj zajednici ili kući pune dece, trpezarijski sto je mesto gde ručavamo i pijemo u znak veselja i blagostanja.


Odabir adekvatnog stola


Kao i za druge delove nameštaja, tako je i izbor trpezarijskih stolova raznovrstan. Sto je obično većih dimenzija i zauzima većinski deo trpezarije. Opet, sama namena te prostorije jeste mirno obedovanje. Vaš trpezarijski sto može biti od punog drveta, poput hrasta, jasena, oraha, bukve i slično, ili od medijapana. Moderan stil trpezarije biste upotpunili stolom od kombinacije metala, čelika i stakla. Još jedan sto koji odaje utisak savremenosti jeste plastificirani trpezarijski sto. 


Naravno, pored samih materjala možete birati boju i količinu sjaja stola. Tu je i donošenje odluke koji oblik  vam najviše odgovara. Neki više vole tradicionalne četvrtaste, dok su drugi pristalice okruglih i ovalnih stolova. Opet, sami ćete najbolje zaključiti koji trpezarijski sto je idealan za vas kada ga uporedite sa ostatkom prostorije.


Sitni delovi krupne slagalice


Trpezarijski sto sam po sebi može da odiše prijatnošću, dobrodošlicom i ugodnošću. Iako najveći akcenat trpezarije jeste na samom stolu, slika se može upotpuniti mnoštvom detalja. Ukoliko se odlučite za komplet stolica koji se idealno uklapa uz trpezarijski sto već ćete imati veći sklad u enterijeru. Nekada je dovoljno da se stolice slažu sa stolom samo po boji. Na primer, sto može biti plastificiran, a one mogu biti metalne konstrukcije i kože. Čak ni tada nije neophodno da svi delovi nameštaja budu u istoj boji i nijansi, već da se međusobno uklapaju. Odabir odgovarajućeg stoljaka i nadstolnjaka, kristalne činije i keramičke vaze sa vašim omiljenim cvećem dodatno će uticati na doživljaj trpezarije. Dodavanjem detalja kao što su svećnjak i šareni podmetači za čaše upotpuniće izgled. Tu su i činije za voće i sitne slatkiše. Uvek možete da se odlučite za sto sa ugraviranim detaljima koji će sami po sebi doći do izražaja. Možete staviti i staklo preko drvene ploče stola i time dobiti na luksuzu i prefinjenosti.


Deca kada odrastu, pored raznim igara i lepih priča, sećaće se i porodičnih momenata oko trpeze.


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: