Stolovi i stolice

Stolovi i stolice
Stolovi i stolice su sastavni deo svake kuhinje. Spadaju u najstarije komade nameštaja. Prvobitni oblici bili su jednostavni, pravljeni od drveta, tek da se napravi nešto što će biti praktično za upotrebu. 


Panjevi i klupe


Prve stolice bile su zapravo panjevi. Čovek je potom zahvaljujući razvitku tehnologije pravio i lepše i modernije modele. Usledile su jednostavne stolice sa nogarama. 4 nogare, okrugla ili četvrtasta površina za sedenje i uzdužna daska za leđa. Potom su se ubacivali detalji i to se dalje brusilo i ulepšavalo. Sličnu transformaciju doživeli su i stolovi. Od onih primitivnih, jednostavniih do modernih i elegantnih pravljenih od najfinijeg punog drveta ili pak stakla. 

stolovi


Ims stolice


Čuveni dizajnerski par Čarls i Rej Ims proslavili su se upravo dizajniranjem i pravljenjem stolica. Čuvene Ims stolice doživele su popularnost širom sveta, danas se nalaze u svakoj kancelariji. Pored poslovnih, pravili su stolice namenski za domaćinstva. Dizajn uvek jednostan. Površina udobna za sedenje, naslon i četiri nogare. Sasvim dovoljno, a elegantno. 

stolice u kuhinji


Umetnička dela


Danas su to mala umetnička dela koja krase naše kuhinje i dnevne boravke. Male, velike stolice, srednji stolovi, okrugli, ovalni, dugački, uski – izbor je veliki. Modele birajte shodno prostoru gde će se nalaziti, ali i svrsi zbog kojih ih kupujete. Za kuhinje se preporučuju malo veći ovalni stolovi, više okrugli jer ćete dobiti na prostoru. U poređenju sa pravouganim stolovima, za okruglim može stati više stolica. Mogu biti drveni, od iverice ili stakla. 

trpezarija


Kombinujte materijale


Kada je reč o stolicama, preporučuju se srednje stolice. Ukoliko imate šank u kuhinji, što je takođe jedna od novina u svetu dizajna, onda je pravo rešenje barska stolica. Stolice se mogu praviti od drveta, iverice ili pak kombinovanjem nekoliko materijala. Tako se okvir može praviti od drveta, dok se nasloni mogu izraditi od tkanine.

kuhinja


Ukoliko imate drvene stolice i sto, možete im menjati boje u skladu sa ostatkom enterijera kuhinje. Birajte svetlije nijanse, jer to popravlja raspoloženje i unosi toplinu koja je potrebna. 

Stolice i stolovi su komadi nameštaja bez kojih bi kuhinja bila gola i napuštena. Zato je upotpunite odabirom pravog seta i učinite dodatno milom i toplom. 


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: