Retro kuhinje

Retro kuhinje
Kada kažemo retro, pomislimo na stil koji je već postojao pa se ponovo vraća na scenu. Iako se prvobitno vezuje za enterijer, retro stil se javlja i drugim sferama, poput auto-industrije, mode i slično. Retro jeste vraćanje u prošlost. Međutim, kada kažemo retro stil u dizajnu tu se pre svega na stilove koji su oveležili šesdesete i sedamdesete godine prošlog veka. 


Jarke boje, tapete i plastika


Glavne karakteristike ovog stila jesu jarke boje, tapete i plastika i to u velikoj meri. Jarke boje su uglavnom krasile zidove ili bile u detaljnima poput jastuka, stolice ili tepiha. Koža, somot i pliš najviše su dominirali kao materijali. Pored toga, za retro dizajn se vezuju organske forme i zaobljene ivice. 


Retro kuhinje


Retro je ponovo IN 


U poslednjih nekoliko godina, retro stil vraća se na velika vrata. Sada se kombinuje i sa drugim stilovima što ga dodatno čini prijemčivim na oko. Praktikuju se te jarke boje jer one daju živopisnost i toplinu prostoriji. 


Retro kuhinje su originalne


Vintidž je svoje mesto našao i u opremanju kuhinje. Ako želite da vaša kuhinja bude drugačija, jedinstvena onda su retro kuhinje pravo rešenje. One su razigrane, šarene, vesele, tople i najvažnije od svega originalne su. 


Mozaik pločice


Crno-bela kombinacija podnih pločica najbolja je kombinacija za retro dizajn u kuhinji. Možete se igrati pa umesto crne umetnuti crvenu. Tako ćete dobiti pločice koje imitiraju šahovsku tablu. 


Retro kuhinje


Pritom, crvena boja je glavna boja ovog pravca u dizajnu. Zato se preporučuje da je ubacite svuda gde možete jer ćete razbiti monotoniju. 


Miks materijali u retro kuhinjama 


Birajte nameštaj koji je napravljen od miks materijala – drvo kombinovano sa plastikom ili metalom. Miks materijali prenose retro stil. 


Retro kuhinje


Vindtidž galerijski zid


Još jedan od načina da vratite ovaj stil jeste da postavljate fotografije i slike iz tog vremena. Njihovo mesto može biti iznad trpezarijskog stola, šporeta. Možete čitav jedan zid pretvoriti u galerijski zid, što će vašu kuhinju dodatno učiniti originalnom, a vašu individualnost istaći u prvi plan. 


Tufne i retro stil


Najbolji prijatelj retro stila jesu tufne. Dodajte ih svuda gde imate prilike. Tufne će pružiti taj neki „otkačen“ fazon karakterističan za retro dizajn. Stolnjak, zavese, krpe sa tufnama – sve su to dobre ideje. 


Detalji čine dizajn


Ono što retro stil čini tako popularnim jeste ta mogućnost da se igrate sa detaljima, jer detalji su ti koji njega krase. Pa tako pored vintidž slika možete svoju kuhinju ukrasiti nekim retro satom ili vagicom za merenje. 


Ne bacajte stare predmete


Da li ste nekada naišli na one starinske miksrere ili kutije za hleb? Ako jeste, nemojte ih odmah otpisati i odložiti u podrum ili neku kutiju, već ih izložite na neko vidljivo mesto. Upravo ovi detalji će dodatno istaknuti retro stil u vašoj kuhinji. 


Retro kuhinje


Jednostavna rasveta


Rasveta je isto važan element, tako da se u ovom slučaju preporučuju lampe od nehrđajućeg čelika. Ovde se treba voditi parolom da je bolje da to bude što jednostavnije. 


Spremate se za neko renoviranje kuhinjie? Želite da promenite sve iz korena? Razmislite o retro kuhinjama. Dobićete nešto novo, a staro, inovativno i lično.


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: