Dekoracija za Uskrs

dekoracija za uskrs
Uskrs je najradosniji hrišćanski praznik. To je jedan od retkih perioda kada svi članovi porodice uspevaju da se izbore sa svojim obavezama i da budu čitav dan u domu sa svojim bližnjima. S obzirom da govorimo o zajednici punoj ljubavi, pažnje i brige, trebalo bi iskoristiti ideje za uređenje ambijenta u skladu sa osećanjima i praznikom.

dekoracija


Trpeza


Proleće u nama budi entuzijazam, pozitivnu energiju i dobro raspoloženje što utiče na našu kreativnost. Uskrs, kao praznik, možda je i najdraži, pogotovo među decom, zbog raznoraznih tehnika farbanja i dekorisanja uskršnjih jaja, koje se svake godine međusobno dopunjuju i menjaju. U ovakvim aktivnostima uglavnom se nađe posao za svakog člana porodice, što dovodi do održavanja bliskosti i stvaranja lepih običaja i uspomena. Međutim, zašto bismo se zadržavali samo na ukrašavanju uskršnjih jaja kada nam se u celom domu pružaju mogućnosti ulepšavanja? 

uskrsnja dekoracija


Trpezu možete osvežiti stavljanjem stolnjaka nežnih pastelnih boja u odgovarajućoj kobinaciji sa salvetama, ili belih sa uskršnjim motivima. Salvete uvek možete da složite na nesvakidašnji način, čak i u obliku zeca! Sto možete dopuniti mirisnim svećama, figuricama pilića i zečeva. 

S obzirom da govorimo o proleću, cvetni aranžman je uvek dobrodošao. Možete sebi dati tu slobodu da umesto vaze uzmete običnu staklenu teglu, flašu ili da napravite svežanj cveća. Cveće je sinonim za svežinu, živopisnost i nežnost, odnosno, za sve ono  što uoči Uskrsa vlada u svakom domu. Pravljenje i više sitnih buketa koje ćete staviti na par mesta na stolu nikako ne može biti promašaj. Čak i da se odlučite za svedeniju varijantu stolnjaka i salveta, cveće će doprineti upečatljivost dekoraciji stola.


Korpe za jaja


Kada je u pitanju Uskrs korpi nikad nije dosta! Tu su korpice sa kojima deca idu po komšiluku i sakupljaju jaja, par korpi na stolu i sigurno jedna veća korpa gde stoje uskršnja jaja koja niste uspeli da izložite. Drške korpi možete ukrasiti satenskim ili ukrasnim tračicama, zvončićima, poljskim cvećem, kao što su bele rade i maslačci, i slično. Korpu možete napuniti veštačkom travom koju u to doba možete naći u izobilju. Međutim, ako želite da postignete još šareniji efekat, možete uzeti veštačku travu i u drugim bojama, mimo standardne zelene. Ukoliko vam je korpa preduboka, ispod trave možete zgužvati novine ili staviti stiropor. Naravno, figurice pilića, zečeva, jaja su neophodne u bilo kom dekoru. Svaku korpu možete popuniti sa čokoladicama, bombonama i lizalicama.

Drugi oblici držača za uskršnja jaja

Zašto bismo se zadržavali samo na korpama? Prethodnih godina nekolicina je počela da ukrašava čak i kofe, tegle ili šta god što može da posluži kao postolje za jaja. Ovaj trend nije u potpunosti zaživeo,jer su mnogima korpe i dalje primarne za Uskrs. Jedan od zanimljivijih držača koji i sami možete da napravite jeste gnezdo. Sami možete da odlučite o veličini, od čega će biti i čime ćete ukrasiti. Naravno, možete ga i kupiti u bilo kojoj radnji. Gde god da se odlučite da ga postavite- uklopiće se! Složićete se da je gnezdo mesto gde je figura pilenceta nezaobilazna.

Ikebane


Ikebane na nekoj polici, stočiću ili komodi, mogu samostalno odati intenzivan osećaj Uskrsa. Kao i sav ostali dekorativni materijal, ikebanu možete kupiti ili napraviti. Ljudska inspiracija ide sve dalje i možete pronaći bezbroj ideja kao što je, na primer, glavica mladog kupusa kao postolje za ostatak ikebane. Kao postolje možete iskoristiti i gajbicu koju ste prethodno ofarbali, recimo, u belo ili čak višespratni držač za kolače. Sve to kada ukrasite sa veštačkom travom, po kojom svećom i cvetom, uz, naravno, jedinstveno ukrašena jaja, izgledaće besprekorno.


Venac na vratima


Svako ko poželi da uđe u vaš dom sa vrata može da se susretne sa uskršnjim raspoloženjem pomoću venca. Oni odaju toplinu i druželjubivost. Možete naći venčiće u raznim bojama, sa veštačkom travom, cvećem, natpisom „Srećan Uskrs“, zecom, perom i slično. 


Uskršnje drvo


Usrkšnje drvo možete sami da napravite tako štoće te nekoliko suvih grana staviti u providnu ili obojenu vazu. Grane možete da ofarbate, na primer, u belo ili da ostavite da budu u prirodnom izdanju. Jaja kojima ćete ukrašavati uskršnje drvo mogu biti kuvana, živa ili čak plastična koja ćete napuniti poslasticama. Koje motive ćete još dodati drvetu na vašoj mašti je, kao i na uklapanju u ostatak ambijenta.


Uskrs je praznik kada i najšarenija dekoracija izgleda baš kao što ste i želeli.


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: