Saveti za uređenje dečije sobe
Koliko god imala godina, deca znaju šta vole i šta ih raduje. Dečije sobe ćete najbolje urediti ukoliko budete pratili maštu i želje vaše dece. Ukoliko deca dele sobu, trebalo bi napraviti kompromis između prohteva i mogućnosti. Ako se dobro organizujete i pokažete svojoj deci da se njihovo mišljenje uvažava, ona će to ceniti i lako ćete doći do rešenja koje će se zasigurno svim članovima porodice dopasti.


Uzrast mališana kao osnovna smernica


S obzirom da se mentalni sklop čoveka u ranim uzrastima jako brzo menja, neisplativo je izražavati dečija interesovanja kroz uređenje dečije sobe. Naravno, sigurno nećete uzeti previsok ormar osmogodišnjoj devojčici i bračni krevet dvanaestogodišnjim dečacima koji zapravo žele krevet na sprat. 


Iako će ovakav nameštaj možda biti neophodan u budućem periodu, od velike je važnosti da sobu preuredite tako da se deca u njoj snalaze i bez vaše pomoći. Mališani upijaju sve što im kažemo, mnoga deca se trude da budu što poslušnija i da urade sve kako im je rečeno, ali pustite ih da u svojoj sobi budu glavni, uz vaše nečujno usmeravanje.


Svakako da dečija soba treba da prati potrebe, znatiželje i hobije vaše dece, bez obzira što se ona menjaju tokom godina, ali sve u granicama normale. S obzirom da se shvatanja dosta brzo menjaju u tom periodu kada se njihove ličnosti razvijaju, besmisleno bi bilo da uslišavate baš svaku želju. Deca ipak treba i da se naviknu na svoj lični prostor i da znaju da su njhove sobe mesto gde su svoji na svom.Karakter dece 


Ako vaša devojčica voli lutke, čajanke, crtane filmove sa princezama, najmanje što možete da uradite to je da okrečite sobu u roze, stavite tapete sa njenom omiljenom junakinjom i zavese sa resama na prozor. Uređenje dečije sobe ne ogleda se samo u kupovini nameštaja, niti krečenju. Jastučići, pokrivači, tepisi, lampe, posteri i slike, veliko ogledalo i mnogobrojni svećnjaci nekada jesu ključni faktori koji formiraju željeni izgled sobe. Nove lutke, promenjen raspored nameštaja, novo tabure ili podmetači za čaše su mali potezi koji revolucionarno umeju da promene ton sobe. Stoga, kao što vam je svaki detalj bitan u dnevnom boravku, kupatilu, terasi i slično, tako je i mališanima bitno da svaki ćošak njihovog zamka bude urađen po njihovim merama.


Dečaci koji su skloni sportovima, video-igrama i automobilima sigurno bi se oduševili kada bi imali komodu u kojoj mogu da izlože svoje lopte, akcione figurice, sličiće i albume, kao i poseban prostor za playstation. Industrija nameštaja nije isključila želje i čežnje naših najmlađih, stoga možete naći, na primer, dečiji krevet u obliku automobila koji će vašoj deci omogućiti da koriste svoju maštu i kreativnost igranjem u svojoj sobi mimo kompjutera.


Dečije potrebe


Deca sa godinama stiču veće i drugačije potrebe. Nekada na to utiču i savremen način obrazovanja i druženja. S toga, možda bi trebalo da obratite pažnju na to da li je vašem detetu potreban TV, mobilni ili fiknsi telefon, tablet ili laptop. Naravno, ukoliko vam finansijsko stanje to omogućava, ako smatrate da će vaše dete odgovorno korisiti ove predmete uz vaš nadzor i uz to vidite njegovu potrebu za istima, toplo vam preporučujemo da dečiju sobu oplemenite sa ovim dodatnim predmetima.


Deca će po mnogo čemu lepom pamtiti detinjsto. Neka njihove sobe budu jedan od glavnih simbola.


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: