Male ugaone kuhinje
Živite u malom stanu? Borite se sa prostorom? Želite maksimalno da iskoristite prostor, ali tako da sve deluje pregledno a ne prenatrpano. Nemojte očajavati, jer postoje mali trikovi koji će vam olakšati renoviranje i adaptaciju malih stanova. Sve što je potrebno jeste da napravite dobar plan sa rasporedom elemenata pomoću kog ćete maksimalno iskoristiti prostor. Jedan od načina da dobijete na širini jesu male ugaone kuhinje. 


Pogodne su za male stanove, garsonjere i stanove u potkrovlju, međutim svoju funkciju imaju i u velikim stanovima, verovali ili ne. Njihova najveća prednost jeste funkcionalnost koju prati prakatičnost. 


Osvetljenje igra važnu ulogu 


Kod malih ugaonih kuhinja veliku ulogu ima osvetljenje, jer ono pruža vizuelni efekat širine. Ukoliko nemate prozor u kuhinji, onda je dobro osvetljenje ključ svega. Možete i postaviti neku veliku sliku sa vedrim bojama ili ogledalo na jednom zidu i na taj način ostvariti prividnu prostranost. 


Male ugaone kuhinje


Zavese ili tapete kao dodaci


Zavese u boji ili zidne tapete takođe mogu učiniti vaše male ugaone kuhinje vizuielno većim. Možete zameniti veliku sudoperu manjom, tako da dobijete veću radnu površinu. Svetle pločice 


Pločice i zidovi su uvek, ali uvek u svetlim tonovima, jer tamne nijanse zatvaraju i mrače. Još jedan detalj koji će učiniti vaše male ugaone kuhinje širokim jeste ogledalo. Ono se preporučuje i u dnevnim boravcima, ali i ovde. 


Male ugaone kuhinje zvane „brodske“ kuhinje


Ugaone kuhinje podsećaju malo na formu broda. Još jedna dobra stvar kada je reč o ovim „brodskim“ kuhinja jeste što vam je sve to na dohvat ruke. 


Male kuhinje


Otvorene police do plafona


Kada birate police, gledajte da to budu otvorene police koje će ići do plafona. Odlažite one stvari koje svakodnevno koristite. Možete imati samo jednu policu za set tanjira. Pored funkcionalnosti to ima i estetsku ulogu. 


Ugradite šank


Jedno od rešenja jeste i ugradnja šanka. Ovo vam dodatno pruža više prostora, jer vam zamenjuje i radnu površinu i trpezariski sto.  Potrebne su vam stolice koje lako možete staviti ispod šanka nakon korišćenja. 


Male ugaone kuhinje po meri


U poslednjih nekoliko godina trend su i kuhinje po meri. Ukoliko ne možete da uklopite postojeće elemente onako kako ste zamislili, onda se odlučite za male ugaone kuhinje po meri. Na ovaj način nećete pogrešiti, a dobićete baš ono što ste želeli. Prednost kuhinja po meri jeste što ste vi ti koji određujete meru i sklop elemenata shodno rasporedu kojim raspolažete. 


Male ugaone kuhinje


Poslednja, ali ne i manje važna stvar jeste da održavate svoje male ugaone kuhinje.  Čiste, uredne kuhinje uvek deluju lepše i prostranije.


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: