Ideje za jeftino uređenje dvorišta

Ideje za uređenje dvorišta
Za vreme hladnih zimskih dana svi smo ušuškani u našim domovima. Većinu vremena provodimo na poslu, deca u školi, a ostatak vremena obavljamo druge dužnosti ili uživamo u ispijanju toplih napitaka. Međutim, s proleća shvatimo da smo preveliki akcenat stavili na uređenje enterijera i da sa novim sunčevim zracima treba osvežiti i eksterijer.


Veličina dvorišta


Na koji način biste mogli da uredite vaše dvorište dobrim delom zavisi i od njegove veličine. Ako je vaše dvorište manje površine, uz to je, recimo, veći deo izbetoniran, nemate baš puno prostora za drveće ili nešto tome sličnom. Sigurno ne želite da vaše dvorište izgleda prenatrpano ili, pak, neuredno. Opet, ako je dvorište prostrano, par saksija neće uspešno istaći svu moguću lepotu poseda.


Improvizacija letnjikovca


Ukoliko imate dovoljno prostora i želje za nečim novim, letnjikovac je pravo osveženje bilo kojeg dvorišta. Postavljanjem velikog suncobrana, tende ili jarbola, sebi ćete omogućiti hlad i udobnost kao što bi to pružio pravi letnjikovac. Uz to, sucobran i tende su napravljeni od platna ili sličnih materijala koji se mogu bojiti. Na taj način sebi omogućavate izbor raznolikih dezena koje možete uklapati sa ostatkom dvorišta.

letnjikovac


Mesto za odmaranje


Vaše ideje za uređenje dvorišta najbolje biste mogli da sagledate baš iz samog dvorišta. Plastični stolovi i stolice su jedna od jeftinijih varijanta seta nameštaja koji potpuno ispunjavaju svoju namensku i estetsku stranu. Međutim, ako ste za neku odvažniju i inovativniju varijantu, možete napraviti sopstvenu garnituru od starih paleti i gajbica. Jastuke za sedenje možete ručno sašiti i dopuniti njihov izgled raznim perlama, dugmićima ili tračicama. Sto i stolice možete improvizovati pomoću panjeva koje ćete ofarbati u odgovarajuću boju. 

sto i stolice


Saksije kao glavni detalji


Ukoliko ste ljubitelj cveća, sađenje istog vam pokazuje koliko izgled dvorišta može da se promeni samo dodavanjem nove vrste. Pomoću cveća možete obezbediti dvorištu sve dugine boje, sve veličine i oblike cvetova i listova. Činjenica da ćete imati viseću muškatlu i do nje žbunasti božur vam pokazuje fantastično usklađivanje različitog. Međutim, same saksije u kojima se nalazi cveće vam omogućava ukrašavanje dvorišta. Njih uvek možete kupiti, ali i jednostavno napraviti. Možete iseći flašu na pola, obojiti sprejem i dobiti sasvim novu i unikatnu saksiju. Ukoliko zasadite cveće u oborene blokove oni vam neće delovati više tako sivo! Stavljanjem žardinjera u korpu starog bicikla odaće mu etno izgled, a baštenska kolica mogu da predstavljaju zaseban raj zelenila. Merdevine vam mogu dobro poslužiti za pružanje puzavica.

žardinjera


Urednost dvorišta


Dvorište će uvek izgledati lepo i sveže ukoliko se vodi briga o istom. Redovno košenje, šišanje žbunja, zalivanje cveća, generalno čišćenje i čupanje korova samo su neke od obaveza. Svaki od tih sitnih poslova potpomaže u stvaranju idealne slike vašeg dela prirode. Isto tako, o kapiji samog dvorišta moramo voditi posebnu brigu u zavisnosti od toga od čega je napravljena.

kosenje trave


Sitni motivi


Još jedna ideja da obnovite izgled vašeg dvorišta jeste stavljanje kamenog ivičnjaka oko zasađenih ruža, klupe ispod drveta ili gume za ljuljanje. Sitni dodaci poput kućice za ptice ili svećnjaka uvek su dobrodošli. 


Velike cene ne garantuju uvek i velik kvalitet. U mogućnosti ste da svom dvorištu obezbedite neprocenjivost sopstvenim radom.


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: