Klupe ispod drveta

klupa ispod drveta
Prave ljubavi i neka od najlepših prijateljstava su nastala na drvenim klupama u parkovima ili na obali reka. Te klupe su čule bezbroj skrivenih tajni i želja, iskrenih osmeha i mnoge od njih su postale omiljeno mesto za momente samoće. Ne postoji razlog zbog kog ne biste omogućili sebi da opet oživite stara sećanja i stvorite nova na sopstvenoj klupi u svom dvorištu.

klupa u dvorištu


Materijali


Iako su nam najpoznatije i nekako najdraže drvene klupe, one ne moraju uvek biti odgovor. Možete imati klupu od betona, plastike, ili drvene sa metalnom konstrukcijom. Takođe, možete sami da napravite klupu od starih paleta ili pomoću blokova i štafli. Čak možete i na neku veću betonsku saksiju da stavite nekoliko daski i da dobijete klupu okruženu cvećem. Ako se ipak odlučite za drvene imate široku ponudu različitog drveta, kao što su borovo, hrastovo, orahovo, masivno, ratan i slično.

drvena klupa


Moderne klupe


Najnoviji trend koji polako zaživljava na našim prostorima jesu klupe od prirodnih i modernih materijala koje su izrezbarene po sredini u različitim oblicima. Ta udubljenja su nepravilnih oblika ili podsećaju na životine ilil neke predmete. U taj prostor možete, na primer, odložiti ćebe sa kojim ćete se ušuškati kada zahladni. Još jedan od noviteta jeste prostor u klupi koji vam omogućava da smestite svoje biciklo. 


Različiti tipovi klupa


Kao što mogu biti od različitih materijala isto tako klupe mogu biti i različitih oblika i dimenzija. Uvek možete naći ili napraviti pravougaonu, kružnu, nepravilnog oblika ili osmougaonu. Osmougaone su najzahvalnije kada je u pitanju klupa oko drveta, jer možete sesti sa bilo koje strane drveta i ima mesta za više osoba. Jedino o čemu treba razmišljati prilikom postavljanja klupe jeste to da treba ostaviti prostora drvetu. Ukoliko je drvo mlado ono će još rasti i širiti se tako da bi trebalo da odvojite klupu nekih 30cm ili već u zavisnosti od toga koje je vrste drvo. Ukoliko je drvo starije, dovoljno je i 15cm. Klupa takođe može biti sa ili bez naslona, to je već stvar ukusa i potrebe. Dobra solucija jeste i ljuljaška sa natklonom koja isto predstavlja neku vrstu klupe.

klupa


Zašto baš ispod drveta?


Za koji god deo dvorišta ili bašte ste odlučili da je sjajno mesto za klupu sigurno ste i u pravu. Ona je uvek i svuda dobrodošla. Možete je dodati baštenskom nameštaju, ispod prozora, ispred kuće ili na travnjak. Međutim, ukoliko stavite klupu ispod drveta imaćete hlad od krošnje. Na taj način ćete uvek biti okruženi elementima prirode. Na proleće biste imali pogled na sav raskoš i bujanje vašeg cveća, a na jesen biste bili okruženi bakarnim i žutim lišćem. Vaše dvorište je lepo u bilo koje doba godine i vi ćete imati priliku da to uvidite iz pravog ugla.

drvene klupe


Baštenske klupe su omiljen nameštaj ljudima u svim uzrastima.


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: