Minimalizam u dnevnom boravku

Minimalizam u dnevnom boravku
Minimalizam kao pokret i pravac u umetnosti  nastaje šezdesetih godina prošlog veka i ima za cilj da stvara predemte koji imaju isključivo estetsku vrednost. Minimalizam je kasnije ušao u svet dizajna enterijara i slobodno se može reći da je postao klasika.  Minimalizam se u početku  vezivao pre svega za Skandinaviju, ali je osvojio i ostatak Evrope. 


Minimalizam – praktičan i jednostavan


Minimalizam u enterijeru pre svega unosi praktičnost i jednostavnost. Pogodan je posebno za manje stanove, a danas se mogu naći mnogi modeli izrađeni upravo u ovom stilu koji nude praktično i jednostavno rešenje.  Minimalistički stil rasterećuje, jednostavan je za održavanje, udoban je i praktičan. 

Minimalizam u dnevnom boravku


Svetli tonovi


Mnogi mu zameraju monotonost boja, međutim i tu postoje rešenja. Iako su prozračnost i beli zidovi glavna odlika ovog stila to ne znači da treba da zaboravite na boje. Možete koristiti neke svetlije tonove koji se mogu naći u prirodi kao što je bež, nebo blava, neka nežna varijanta sive koja vuče na belo.  A druge jarkeboje možete koristiti kako biste naglasili neke detalje u prostoriji poput lampe, jastuka ili pak fotelje. Neće razbiti minimalistički stil, samo ćete ga oplemeniti. 

Minimalizam u dnevnom boravku


Minimalizam u dnevnom boravku


Minimalizam u dnevnom boravku možete ostvariti i adekvantim odabirom nameštaja. Zamenite glomazne garniture i fotelje jednostavnim skladnim komadima nameštaja. Neka to budu sjajne teksture, glatke površine, ravne linije, prirodni materijali poput drveta ili kože. Birajte niže elemente. Ako su vam prozori u stanu veliki a želite više privatnost to možete ostvariti odabirom nežnih zavesa ili pak roletni. 


Ne preterujte sa detaljima


Ne preterujte sa elemenetima i dekorativnim detaljima. Sama ideja minimalizma jeste što manje elemenata. Po neki jastuk, lampa u uglu je sasvim ok. Ne treba vam hiljadu polica i manjih stolova.  Dovoljna je jedna polica ili komoda sa nekoliko knjiga i jednim ramom za slike. 

Minimalizam u dnevnom boravku


Neophodan nameštaj


Glavna lekcija koju treba da naučite jeste da birate samo neophodan nameštaj, jer je najjednostavnije ono najbolje . Komadi nameštaja treba da budu efektni, a ne glomazni. Modularni elementi su sve popularniji . Mogu se postaviti na zid te pružaju mnoge prostorne mogućnosti , ali štede vam prostor. Minimalizam je pravi izbor za sve zaljubljenike u jednostavnost i praktičnost, bez mnogo detalja! 

Minimalizam u dnevnom boravku


The less is more !


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: