Kako urediti dečiju sobu u skladu sa uzrastom?
U uređenju doma nekako se najviše izostavi mišljenje dece. Smatramo da su suviše mala, da su nezainteresovana i da se ne razumeju u pojedinosti. Koliko god to bilo tačno ili ne, dečije spavaće sobe bi trebalo da budu platno na kojem će deca pokazati svoju sveru interesovanja i divljenja.


Pol deteta kao smernica


Ideje za uređenje dečije sobe značajno se razlikuju kada su u pitanju devojčice i dečaci. Svako dete je posebno na svoj način, ali u određenim godinama deca se mogu generalizovati po polu, kao i stvari koje im okupiraju pažnju i ljubav.

Na primer, većina devojčica u urastu od pete do dvanaeste godine obožava princeze, magiju, ponije, šljokice, barbike i plišane igračke. Zaljubljene su u Disney-eve prinčeve i znaju svaku bajku napamet. Roze zavese, krevet sa baldahinom, čupavi tepih, jastuci sa motivima crtanih junaka, radni sto nežne boje i beli ormar sa kristalnim ručkicama pretvoriće dečiju sobu u lične odaje prave male princeze. Naravno, uvek možete uraditi drugačije, uzeti nameštaj drugih boja ili vrsta, jer uz dečiju maštu, svaka dečija soba dobija svoju priču.


Nije isključeno da dobar deo devojčica, kada postanu devojke, i dalje ostanu privržene ovakom stilu uređenja. Međutim, poznato je da mnoge devojčice između dvanaeste i šesnaeste godine postanu „buntovnice“. To je period kada svako dete počne da se traži u svetu  odraslih. Ispituju svoja interesovanja, talente i sposobnosti. Mnoga deca postanu privržena muzici pa biraju neku odažniju, poput roka. Neke devojke se posvećuju knjigama, dok se druge interesuju za udešavanje svog izgleda i ormara.

Ogromne su šanse da su to samo faze kroz koje vaše devojčice prolaze i naravno da ne treba kupovati nov nameštaj i krečiti zidove svaki put kada vašem detetu dosade. Prosto takav način uređenja nije isplativ i zamoran je. 

Naravno, od ovog perioda odrastanja devojičice sve manje liče jedna na drugu. Mnoge će rešiti da svoju ličnost izraze kroz zidove soba pomoću postera, stikera, fotografija. Neke će rešiti da odlože stareigračke i poređaju stripove na police, dok će druge tražiti pravo mesto u sobi za neki instrument. Sve su to detalji koji vašoj deci mnogo znače, pokažite im da ih podržavate u njihovim odlukama i da se ona pitaju o uređenju dečijih soba.


Kod dečaka se promena svere interesovanja menja u sličnim periodima kao i kod devojčica. S tim da dečaci duže ostaju privrženi video-igricama, fudbalu, košarci ili nekom drugom sportu, voljenom klubu i omiljenim akcionim figuricama. 

Kao što mnoge devoje dan-danas obožavaju perle, sljokice, nežne boje, tako je slučaj i sa momcima. To ne znači da su nezreli, već da su našli način da izraze svoje ličnosti i godinama kasnije.


Za dečake pune enegije, željne zabave i znanja, najbolje je da u svojoj sobi imaju radni sto, zatim drveni ormar, posteljinu sa omiljenim junacima, police za njihove stripove, muziku i igračke, krevet na sprat, lazy bag i slično.

Sigurno ste i sami mnogo pta pravili pećinu ili šator u svojoj sobi pomoću nekoliko jastuka i ćebadi. Iako je tehnologija popriličo zastupljena i kod najmlađih, deca su i dalje deca. Svako dete će voleti da se igra u svojoj sobi samo uz pomoć onoga što se nalazi u njoj i svoje mašte. Neki dečaci su avanturisti, drugi su sanjari. Za svaki karakter deteta možete prilagoditi sobu, samo je važno da pitate dete za mišljenje i da naučite da ga slušate.


Fenomenalna je stvar ako deca imaju svoju sobu gde će uživati u sopstvenom miru i razniim pustolovinama. Pomozite im da dobiju sobu svojih snova i da je pamte kao lepu uspomenu na detinjstvo.


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: