Uređenje potkrovlja

Uređenje potkrovlja
Uređenje potkrovlja sa sobom nosi puno rada i velike izazove. Stav da je potkrovlje nefunkcionalno i da ima previše nedostataka pokazalo se neodrživim. Uz dobar plan, jasne ideje potkrovlje može biti prijatan i udoban dom.  Kod uređenja potkrovlja važno je iskoristiti svaki pedalj prostora tako da sve deluje funkcionalno, ali i lepo na oko. 


Uređenje potkrovlja


Kada uređujete jedan ovakav prostor treba da vodite računa o visini plafona, rasporedu prostorija, kosini, krovnoj konstrukciju. Kosi zidovi jesu upravo ono što daje pečat i izdvaja potkrovlja od ostalih vrsta stambenih prostora. 


Birajte svetle boje  i držite se jednog stila


Da biste dobili na prostoru, možete spojiti recimo dnevnu sobu i kuhinju. Stvara se utisak veće prostora, a ne gubi se funckionalnost. Kao i kod uređenja klasičnih stanova, birajte svetlije boje za zidove, jer to prostoriju činu većom. Prema rečima stručnjaka, pored svetlijih zidova, poželjeno je da i pod bude svetliji. 


Uređenje potkrovlja


Tapete da produbite prostor


Još jedan način da produbite prostor jesu tapete. Posebno se preporučuju tapete sa motivima vertikalnih pruga. Još bolje rešenje jesu fototapete. Mogu se naći sa motivima plaže, panorame grada, šume ili prirode, za one romantične duše tu su tapete sa cvetnim dezenom. 


Grede u kontrastu sa bojom zidova


Grede u potkrovlju mogu takođe izgledati lepo ukoliko se istaknu na adekvatan način. Najbolji način da to ostvarite jeste da ih ofarbate u boji koja je u kontrastu sa zidom. Ako su zidovi beli, neka grede budu drvene. Unećete malo rustičnosti u svoj dom ali i duh prirode. 


Uređenje potkrovlja


Nameštaj po meri pravo rešenje 


Ako se negde nameštaj po meri najbolje ukpala onda je to upravo potkrovlje. Garniture, krevete, radne stolove, i taburee treba postavljati tamo gde su najniži delovi stana. One delove čija je visina do 170  cm koristite za detalje kao što su ukrasne kutije, stalak za TV, saksije, poličice za knjige, ramove za slike itd.  Uvek imajte na umu da prostorija treba da bude multifunckionalna. Tom mišlju se vodite kada birate nameštaj. On treba da bude praktičan, a ne samo estetski lep. 


Pretvorite galeriju u svoj mini kutak za odmor


Kod potkrovlja se ne preporučuje mešanje i eskperimentisanje stilova. Ako ste se odlučili za minimalizam ili retro stil, držite ga se do kraja. Ako je vaše potkrovlje dovoljno visoko što je obično slučaj u onim zgradama koje se gradile 80-tih godina prošlog veka, onda gledajte da iskoristite to i da u najvišem delu smestite galeriju sa strmim merdevinama. Uloga galerije je višestruka, te je možete koristiti za spavanje, prostor za hobi, odmaranje ili vežbanje. Nešto što će biti vaš kutak, ušuškan i izdvojen. Jedna od ideja koja može učiniti vaš prostor jedinstvenim i svakako unikatnim jeste pregradni zid ili kako ga mnogi nazivaju multifunkcionalni zid, koji lako možete transformisati u površinu na kojoj možete pisati, brisati. 


Uređenje potkrovlja


Uz malo kreativnosti, dobrog plana vaše potkrovlje može postati moderno mesto za stanovanje, ušuškano, malo, prijatno i toplom. 


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: