Prirodna sredstva za čišćenje doma
Savremena tehnologija je uzela maha u svim delatnostima i proizvodima, pa tako ni sredstva za čišćenje nisu ostala netaknuta. Ova sredstva imaju sve bolji učinak, skuplja su, ali su i sve više štetna. Bez obzira da li koristite gumene rukavice, masku ili odgovarajuće sunđere, sa ponavljanjem čišćenja uvek ćete biti sve više izloženi hemikalijama. Uz to, mnoge mame se plaše uticaja ovih jakih sredstava na njihovu decu i ljubimce.


Sve što nam dolazi iz prirode mora biti dobro po nas ukoliko ga koristimo na pravi nači. Međutim, prirodno bilje i preparati uglavnom imaju višestruku primenu u domaćinstvu. Najbolja stvar u vezi ovakvih preparata za održavanje kuće jeste ta što ih možete naći u svojoj kuhinji, jeftina su, vrlo efikasno obavljaju posao i znate da su bezbedni po vaše najmilije i vas, jer ste ih sami pravili.


Kuhinja


Začini i dodaci iz kuhinje koji su se najbolje pokazali i kao sredstva za čišćenje jesu belo alkoholno sirće, soda bikarbona, limun i so. Ploča šporeta se čisti tako što se po njoj pospe soda bikarbona, zatim se poprska sirće i na kraju se sve to dobro istrlja. Sa rernom je sličan princip, s tim da, ukoliko je rerna malo prljavija, potrebno je da smesa prvo malo odstoji, pa da se tek onda naknadno izriba žicom. 

Umesto sjaja za sudove koji kupujete za vašu mašinu za sudove, dovoljno je da koristite sirce. Ono će rastvoriti sav kamenac. Za frižider se preporučuje mešavina vode i sirćeta, 50:50, uz nekoliko kapi vama omiljenog eteričnog ulja. Ukoliko neprijatni mirisi iz frižidera ne nestaju već neko vreme, posuda sa sodom bikarbonom bi trebalo da reši problem.


Mikrotalasnu rernu biste mnogo lakše očistili ukoliko biste nekoliko minuta pre samog čišćenja ugrejali krišku limuna u posudu sa vodom. 

Kao što je već pomenuto, sirće razgrađuje kamenac, stoga ćete sa njim lako i jednostavno odčepiti i očistiti sudoperu.


Kupatilo


Lavabo i kadu možete čistiti na isti način kao i sudoperu ili frižider, s tim da bi trebalo ostaviti smesu da deluje pola sata pre čišćenja. Tvrdokornih naslaga u we-ce šolji možete se rešiti tako što ćete ostaviti sodu bikarbonu i sirće da prenoće, a zatim dobro izribati.

Možete čak napraviti i sopstveni osveživač tako što ćete u prazan raspršivač sipati alkohol i eterična ulja. Alkohol će uticati na razgradlju eteričnih ulja i na taj način će doći do širenja mirisa. Opet, uvek možete odabrati vaše omiljeno eterično ulje.


Takođe, suđere i trulex krpe možete održavati tako što ćete ih prokuvati na ringli na svaka 2-3 dana. Visoka temperatura će ubiti sve bakterije.

Prozore i staklene površine najbolje ćete obrisati kombinacijom sirćeta, vode i nekoliko kapi deterdženta za pranje sudova. 


Dnevni boravak


Parket ćete najbolje obrisati i osvežiti sa kombinacijom sirćeta, eteričnog ulja, tople vode i nekoliko kapi sapuna. Pločice se održavaju an identičan način.

 Soda bikarbona predstavlja pravi spas za tepihe. Pospite mešavinu sode bikarbone i eteričnog ulja po tepihu, ostavite neko vreme da deluju, a potom usisajte.


Sredstvo za održavanje nameštaja se dobija mešanjem sirćeta, eteričnog ulja, nekoliko kapi sapuna i vodom. 

Ormar je dovoljno prebrisati kombinacijom vode i eteričnog ulja.

Mnogi smatraju da prirodni preparati imaju blaže dejstvo od savremenih sredstava za čišćenje. Međutim, u praksi se pokazalo kao da ova ekološka sredstva itekako obavljaju svoj posao, uz to su i zdravija.


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: