Jedini trik koji će vam pomoći da preživite leto u stanu bez klima uređaja

Kada temperatura napolju dostigne „prijatnih“ 40+ stepeni, jedini način za rashlađivanje koji možete da zamislite definitivno je izležavanje ispod klima uređaja i čekanje jeseni! Ipak, kada klima uređaj nije opcija, nekako se mora preživeti, zar ne? A tada, jedino što vam preostaje jeste da pribegnete trikovima koji vam leto mogu učiniti makar malo podnošljivijim.

Ako živite u kući ili stanu, možete da smatrate da imate sreće. Zamislite tek kako je onima koji žive u potkrovlju! A ako živite u potkorvlju... Pa, onda ne morate da zamišljate – znate da je nepodnošljivo! U slučaju bilo kakvog stambenog prostora, problem je zajednički: zidovi (naročito ako su tanki, bez izolacije) i prozori se brzo zagrevaju pod izloženošću suncu, a zatim isijavaju toplotu na sam stambeni prostor. U potkrovlju se, osim ovog, javlja još jedan problem – toplota se uvek zadržava i gomila u najvišim delovima stambenog prostora te je leto u potkrovlju za nijansu gore nego u nekom drugom „obliku“ stambenog prostora.

Pomoć stiže od neočekivanog „prijatelja“

Lako je zaključiti da, obrni-okreni, leto ume da zada pravu glavobolju gde god da živite ukoliko nemate klima uređaj uz koji biste mogli da se makar malo rashladite. Ipak, to ne znači da treba da očajavate jer pomoć stiže sa neočekivane strane! U redu, nemate klimu, ali, da li imate roletne? O da, roletne!

Roletne igraju ključnu ulogu kada dođete do onog stadijuma da ne znate šta ćete sa sobom od vrućine. Njihova uloga je u tome što vam roletne obezbeđuju hladovinu i samim tim prijatniju temperaturu jer i sami znate da je u hladovini uvek lakše disati kolika god da je temperatura napolju. Pretpostavljate, spuštene roletne štite prozore od zagrevanja, a samim tim i zračenja toplote, a ovo je naročito važno kada su u pitanju potkrovlja. Osim toga, možete nabaviti i specijalne roletne za zamračivanje koje će pojačati njihovu spasonosnu funkciju. Dakle, u stanu nemate sunca, nemate ni (toliku) vrućinu – lako je!

Ipak, pre nego što posegnete za roletnama, potrebno je da pripremite prostor – ujutru i uveče, kada napolju nije toliki „pakao“ i dok još uvek ima svežeg vazduha, skupite rolo zavese i provetrite prostorije, a osvežavanju će sigurno doprineti i promaja, makar na pola sata. Izbacite iz stana vreli, ustajali vazduh i pustite svež i čist vazduh. Onda se zatvorite i spustite roletne sve dok sunce ne zađe kako biste sprečili zagrevanje i uvlačenje vrućine u stanove. Da, ne daj rezultate kao klima urđaj, ali verujte – pomaže! I zaista održava prijatnu temperaturu koju možete da podnesete, a da se osećate prijatno i neošamućeno od vrućine.

Naravno, u ovakvoj atmosferi odlično bi došao makar ventilator koji je jeftinije, a ne tako manje delotovorno rešenje za rashlađivanje. On će taman doprineti rashlađivanju vazduha, a više prija i zdraviji je od klime sa čijim supštanjem temperature možete da preterate i tako dobijete neprirodne uslove za boravak u prostoriji. Svakako, ukoliko ste u mogućnosti, a živite u potkrovlju, odlična investicija jesu i spoljne mrežice za zaštitu od toplote koje redovnim korišćenjem mogu da smanje toplotu i to 73 posto!


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: